Procesul de angajare a unor experți sau specialiști din afara companiei pentru a finaliza anumite sarcini care sunt de obicei realizate intern se numește externalizare. Dacă nu aveți buget pentru a recruta personal intern, aceasta este o metodă de a economisi bani și de a reduce costurile, oferind în același timp echipei tale mai mult timp pentru a lucra la proiecte urgente și care aduc venituri.
Un studiu recent realizat de Deloitte a constatat că nevoia generală a organizațiilor de a reduce costurile este principalul factor care stă la baza utilizării externalizării convenționale (pentru operațiuni simple care pot fi automate, inclusiv administrarea website-ului sau a rețelei de internet). Afacerile au fost tot mai atrase de externalizare din cauza problemelor de reținere a personalului, unui piaței strânse a muncii și a necesității de a ține pasul cu noile tehnologii - "Organizațiile apelează la ecosistemul de furnizori de servicii pentru a oferi soluții critice care sunt agile și integrate."
Câteva dintre avantajele externalizării sunt:
- Buget redus - Externalizarea sarcinilor precum scrierea de conținut sau contabilitatea poate fi rentabilă din punct de vedere financiar dacă nu ai în prezent fondurile sau capacitatea de a angaja un angajat cu normă întreagă dedicat acestor sarcini.
- Finalizarea mai rapidă a proiectelor - În funcție de sarcină, persoana pe care o externalizezi poate să aibă un singur proiect la un moment dat, iar faptul că are o singură sarcină permite finalizarea mai rapidă a acesteia. Stabilirea unui termen dinainte vă permite să dictați când aveți nevoie de finalizarea unei sarcini și deoarece freelancerii nu trebuie întotdeauna să se conformeze cerințelor unui post cu normă întreagă, puteți stabili termene realiste pentru sarcina specifică.
- Acces la specialiști - Ai nevoie să angajați un designer specializat în grafica stop-motion? Externalizarea îțo permite să angajezi o agenție sau un freelancer care este expert în stop-motion în locul unui designer cu normă întreagă care să le facă pe toate, ce poate să nu aibă experiență în stop-motion, dar ar fi o alegere mai realistă pentru nevoile de zi cu zi.
- Poate preveni epuizarea angajaților - Externalizarea poate salva situația dacă nu ai bugetul pentru a angaja un angajat cu normă întreagă, dar trebuie să oferiți o odihnă echipei dumneavoastră existente. Poți prelua sarcini simple sau proiecte consumatoare de timp și să eviți epuizarea, obținând totodată un lucru de calitate superioară.
Câteva dintre dezavantajele externalizării ar fi:
- Nu cunosc afacerea ta - Un freelancer bun va face tot posibilul din resursele pe care i le oferi pentru a învăța obiectivele, brandul și stilul companiei tale, dar nu va înțelege afacerea ta la fel de bine ca un angajat.
- Provocări de comunicare - Este posibil să nu întâlnești niciodată persoanele cărora le-ai externalizat munca, deoarece nu este neobișnuit să desfășori afaceri doar online sau prin telefon / video. În timp ce locul de muncă digital de astăzi face acest lucru tot mai ușor, ai putea ajunge să joci telefonul, să ții pasul cu diferite fusuri orare sau să ai dificultăți în comunicare prin e-mail.
- Dificultăți în controlul calității - Când externalizezi, de obicei oferi unui furnizor sau freelancer o declarație de lucru, semnezi un contract și aștepți un produs finit. Dacă ești mai puțin implicat, ai putea rata oportunitățile de a sugera actualizări sau editări și să nu fii mulțumit de produsul finit.
- Poate afecta moralul echipei - Externalizarea poate scădea moralul dacă oamenii cred că sarcinile sunt externalizate pentru că lipsește un set de abilități sau s-ar putea să fie neliniștiți că vei externaliza din ce în ce mai multe lucrări până când munca lor devine depășită. Dacă externalizezi, asigură-te că comunici raționamentul și obiectivele din spatele externalizării. De exemplu: "Externalizăm inițialul de contact pentru a oferi echipei noastre de vânzări existentă mai mult timp pentru a încheia tranzacții mai valoroase."
- Timp de răspuns lent - S-ar putea să nu fii singurul client al unui freelancer. În comparație cu un angajat, nu poți spune unui contractor să prioritizeze un anumit proiect. Fii respectuos cu timpul lor, dar asertiv dacă nu respectă termenul convenit.
Comentarii