Târguri și expoziții: Cum alegi la ce eveniment să participi

Fie că bugetul tău este de 1000 euro sau 50.000 euro, participarea la un târg expozițional presupune un efort considerabil. Este nevoie sa iei sute de decizii referitoare la imagine, staff, amenajarea standului expozițional, bugete. Dar cea mai importanta decizie dintre toate este -ce târg expozițional merită investiția ta?

Alegerea dintr-o masă mare de expoziții poate fi epuizantă, ceea ce îi face pe manageri să aleagă varianta mai ușoară și pe care o cunosc deja. Selectarea celui mai potrivit târg necesită 5 pași, și nu există scurtături pentru asta. E nevoie de introspecție, control, research, și mai presus de toate acestea, timp.

1. Efectuează o analiză a contextului

Conform studiilor, cel mai ignorat pas în alegerea unui târg expozițional este efectuarea atât a unui studiu intern, cât și unul al industriei în așa fel încât să poți vedea in ce nișă se încadrează compania ta și unde își dorește să fie în viitor. Fără acest pas, companiile pot lua acțiuni pe baza unor ipoteze care nu mai sunt valabile de mult. De exemplu, în urma unor conversații cu echipa de vânzări sau marketing ar putea să scoată la iveală faptul că un produs din portofoliul companiei nu are o performanță pe măsura așteptărilor și ar putea exista anumite târguri care să se adreseze publicului țintă al respectivului produs. Poate compania își dorește să fie considerată o autoritate în industrie, caz în care ar trebuie să îți îndrepți atenția către târgurile care încurajează speakerii.

Pe de altă parte, dacă îți dorești să îmbunătățești vizibilitatea companiei tale o alegere bună ar fi să participi la multe târguri cu un stand mic, iar dacă ceea ce îți dorești este să fii deasupra unui competitor important, atunci ai putea să mergi la târgurile unde și competiția va fi prezentă și să investești mai mult într-un stand expozițional mare și promovare pe măsură.

Pe măsură ce înaintezi cu analiza s-ar putea să descoperi, spre exemplu, că unii participanți ar fi mult mai interesați de un eveniment privat sau un târg regional, decât de o expoziție internațională la care participă numeroși expozanți. Asta te-ar putea face să regândești întreaga alocare a bugetului tău.

2. Fă un sondaj în rândul clienților tăi

Fie că folosești un formular mai formal inițiat de un agent de vânzări sau trimiți un chestionar prin intermediului mailului, este necesar să îi întrebi pe clienții tăi despre târgurile expoziționale, fapt ce poate genera informații extrem de valoroase.

Adevărata provocare este să găsești persoanele potrivite – și să fie suficient de multe – în așa fel încât să te poți baza pe datele pe care le ai. Pentru a avea răspunsurile corecte și un feedback credibil, e nevoie de câteva sute de răspunsuri la emailuri pentru a valida un sondaj, și de minim 25 de interviuri detalitate.

Întreabă-i pe participanții la chestionar ce târguri expoziționale își propun să viziteze, scopul investițiilor lor și dacă știu ce oferă compania ta în general. Cea mai importantă întrebare este, însă, care este nivelul de interes al respondenților pentru produsele pe care îl oferi.

Studiile arată faptul că interesul participanților asupra produselor tale este cel mai bun indicator al succesului târgului expozițional la care vei participa.

Cu alte cuvinte, doar pentru că publicul tău țintă se află la expoziția la care îți dorești să participi, nu înseamnă și că produsele pe care vrei sa le prezinti reprezintă un interes pentru ei.

În următorul articol de blog vom discuta și despre ceilalți trei pași pe care îi poți urma pentru a-ți asigura succesul la următorul târg expozițional.

Comentarii

Articole similare