Inchirierea spatiului pentru un stand expozitional (costuri)

Continuam articolul anterior in care ofeream sfaturi generale legate de categoriile de costuri in ceea ce priveste participarea la o expozitie. In acest material imi propun sa detaliez costurile referitoare la inchirierea spatiului pentru un stand expozitional precum si la producerea standului expozitional.

 

Cum mentionam in materialul anterior, pretul pentru inchirierea spatiului pentru un stand expozitional difera in functie de mai multe variabile:

 

  • Pretul de lista propus de organizator. Fiecare organizator de eveniment va stabili un anumit pret de lista per metru patrat si o taxa de participare fixa pe care le va propune participantilor. Acesta va fi diferit in functie de locatia unde se va desfasura evenimentul, notorietatea expozitiei, bugetul alocat comunicarii legate de acest eveniment (acestea doua vor determina numarul de vizitatori). Acest cost variaza de la 30 la peste 100EUR/mp. In ceea ce priveste participarea la un targ la Romexpo ar trebui sa iei un calcul un cost de aproximativ 80EUR/mp pentru noile pavilioane.
  • Dimensiunea standului si istoric. In functie de nevoile specific  dimensiunea standului poate fi de la 6 pana dincolo de 100 metri patrati. Firmele care vor dori sa prezinte in stand utilaje, produse numeroase sau de mari dimensiuni sau care vor dori sa aiba zone multiple de discutii vor opta pentru o suprafata mai mare a standului. Organizatorul va oferi discount pentru suprafate mari si pentru participarea la mai multe editii ale aceluiasi eveniment.

 

In general, firmele care participa la primele expozitii aleg sa foloseasca standuri de 9-18 metri patrati. Aceasta este si suprafata pe care o recomandam avand in vedere ca o suprafata  mai mica de atat va genera un stand inghesuit si neatragator. In acelasi timp nu va fi eficient deorece participantul va avea de acoperit anumite costuri fixe indiferent de suprafata.

 

  • Tipul de stand dorit. In functie de tipul de stand dorit costul poate urca sau scadea. Prin tipul de stand ne referim la numarul de laturi libere – spatiile de inchiriere care permit standuri cu mai mult de o latura libera sunt mai costisitoare. Recomandarea noastra este sa mergi pe un stand cu doua sau trei laturi libere. In acest fel vei avea pereti pe care sa promovezi imaginea brandului si in acelasi timp standul va fi si suficient de deschis sa poate asigura accesul facil al vizitatorilor.
  • Elemente aditionale. Aici includem elementele aditionale pe care le vei lua in calcul impreuna cu negocierea standului expozitional. De exemplu – numar de surse de curent si puterea necesara, daca doresti punct de agatare ale unui element suspendat deasupra standului.

 

Tinand cont de cele de mai sus putem sa tragem o concluzie legata de un cost total de inchiere stand pentru o suprafata de 9-12mp cu 2-3 laturi libere, la un targ in Romania care sa includa taxa de participare, suprafata inchiriata precum si un minim necesar de surse de curent pentru iluminare si calculatoare va fi intre 500 si 2000 euro. In articolul urmator vom analiza care sunt optiunile pe care le ai la dispozitie pentru constructia unui stand expozitional.

Comentarii

Articole similare