Imaginează-ți că te plimbi printr-un Mall și treci pe lângă un magazin care are vitrinele negre, fără logo și fără să iți dea de înțeles ce poți găsi înauntru. În cazul în care nu ești extraordinar de curios și ai timp de pierdut, probabil că vei trece imediat pe lângă.
Același concept ca în scenariul de mai sus cu magazinul din Mall se aplica și în cazul unui stand expozițional. Chiar vizitatorii cei mai generoși cu timpul lor nu vor interacționa cu compania ta dacă nu își vor clarifica următoarele lucruri:
- Pot sa înțeleagă foarte repede care este oferta companiei și să realizeze că au nevoie de produsele/serviciile pe care le oferi.
- Standul tău este astfel organizat în așa fel încât le dă de înțeles vizitatorilor că înauntru se petrece ceva interesant și că trebuie sa intre.
Asa că înainte sa te gândești la alte elemente de design în ceea ce privește standul asigură-te că standul tău expozițional va comunica cine este compania ta și ce oferi.
Unul din cele mai importante lucruri este să te pui în pielea vizitatorilor. Este brandul companiei tale vizibil pentru ei din mai multe unghiuri din care ar trece pe lângă standul tău din culoarele expoziției? Grafica și elementele de design ale standului comunică eficient ceea ce tu oferi? Mai mult decât atât – standul tău le comunică de ce ar trebui să aleagă compania ta în detrimentul competiției și care este propunerea ta unică de vânzare?

În mod cert nu vrei să încarci standul cu o sumedenie de produse și nici nu vrei ca pereții expoziționali să fie presarăți cu pasaje întregi de text. Dar cumva standul tău ar trebui să informeze vizitatorii – poate ceva imagini cu produsul sau serviciul pe care îl oferi sau un text relevant care să sumarizeze atributele produsului tău de genul “cea mai rapidă soluție de …. din industrie” care să transmită rapid și eficient ce oferi și să identifici elementele de diferențiere. Fără această informație succintă standul tău va fi precum magazinul cu vitrinele negre despre care vorbeam mai sus.
Dacă ai depășit acest pas și consideri că standul tău comunică eficient cine ești și ce oferi, atunci e timpul să mergem cu analiza dinspre culoarele expoziției către spațiul tău. Două aspecte cheie de luat în calcul sunt livrarea mesajului și organizarea spațiului deoarece acestea două vor încuraja sau dimpotrivă vor ține posibilii vizitatori la distanță.
Începe prin a analiza dacă în proximitatea standului tău sunt bariere de trecere sau de vizibilitate – stâlpi, displayuri sau pupitre care creează o bariera de trecere între spațiul neutru al târgului și spațiul pe care compania ta îl gestionează. Des aceste elemente pot crea dificultăți fizice pentru trecători să îți viziteze spațiul. Pot exista de asemenea elemente pe care în mod normal nu le-ai lua în seamă care să creeze bariere mentale. De exemplu, din experiență știm că o diferență majoră de culoare între podeaua standului și cea a culoarelor de trecere va împiedica unii vizitatorii sa va treacă “pragul”. Eliminând sau repoziționând elementele care pot crea un blocaj vă va ajuta să creșteți fluxul vizitatorilor.
Într-o notă mai constructivă – nu elimina doar barierele, ci gândește un flux al vizitatorilor prin standul tău și gestionează-le atenția către centrul standului sau către activități specifice pe care le desfășurați în stand. Crează o ancoră vizuală puternică în standul tău și direcționează atenția vizitatorilor în acea direcție. De exemplu, punctele de intrare în spațiu plasate în colțurile standului expo pot atrage trafic din culoare direct către centrul standului. Chiar și în cazul în care ai un stand în forma de U (cu doar o latura deschisa) poți crea un centru focal prin care sa captezi atenția înspre peretele din spate al standului și sa creezi un flux pentru vizitatori către acesta.
Odată ce ai luat în considerare traseul pe care un vizitator îl va avea în standul tău este momentul sa te ocupi de modul în care prezinți mesajul. Orice este colorat și dinamic are șanse mai mari să atragă vizitatori în stand. În mod evident poți adăugă elemente generatoare de trafic precum jocuri sau conținut atractiv pe ecrane dar în prima fază gândește-te la modalitatea în care prezinți informația.
De exemplu, filmulețele care merg în bucla vor prezenta informația sub o manieră pasivă. In schimb, gândește atracții care vor necesita interacțiune – butoane, tablete sau chiar o aplicație de mobil prin care pot interacționa cu elemente din standul tău. Neimpunând informații forțat către exteriorul standului vei atrage vizitatori cu care vei putea la rândul tău să interacționezi.
Poți merge un pas mai departe și să personalizezi informația livrata către fiecare vizitator. De exemplu, poți crea video de vânzare în funcție de industrie/profilul clientului și să îi lași pe vizitatori să aleagă ce doresc să vadă. Nu doar că va fi mult mai atractiv pentru vizitatori dar în același timp ei vor primi informația de care au nevoie și tu vei primi statistici cu ce anume și-au dorit vizitatorii să vadă.
Dacă participi la expozițiile potrivite pentru compania ta, țintești vizitatorii cei mai relevanți și ai campaniile de marketing perfecte pentru pregătirea târgului este posibil ca modul în care prezinți mesajele și în care organizezi spațiul să nu atragă vizitatori în stand pe măsura eforturilor tale. Încă o analiză atentă și câteva schimbări minore pot sa te ajute să ai standul plin ochi pe perioada expoziției.
Comentarii